Thursday, February 3, 2011

"Fotograaf" on inimese eraldi liik!!


Fotograafid on mõnusalt segased inimesed. Ega muud moodi saakski nädalate kaupa suusatamist pildistada nii, et mandumist ei tekiks. Peale tehnilise jutu ajame me suhteliselt palju möla, viskame nalja ja ironiseerime võistlejate kallal. Fotograafid on justkui inimese eraldi liik... Itsitame amatööride peale ja kommenteerime teineteise pilte. Lisaks, kui parasjagu midagi targemat teha ei ole, pildistame naljaviluks üksteist..

Sellise koosluseta oleksime lihtsalt masina ohjeldajad või dokumentalistid. Fotograafid on isiksused, kes liiguvad koos ja moodustavad ühtse terviku. Näiteks olümpial finišhi fotopositsioonile mahub 50 fotograafi. Tähtsamate võistluste puhul on aga fototrepid pilgeni asjapulki täis. Siiski saavad kõik omavahel kenasti hakkama, sest nad on profid. Kõik arvestavad teineteisega ning ei roni kaadrisse, ega sega üksteise tööd. Ent...





Kõik ei ole sündides profid... Fotograafidel, kes alles karjääri alustavad on palju õppida, enne kui nad korüfeede tunnustuse saavad. Enne kui nad omaks võetakse.

Reutersi Balti riikide fotograaf Ints Kalnins on noortele väga valusaid õppetunde andnud. Näiteks kergejõustikut pildistades hüppas üks algaja fotograaf 100m finišhi eel fotopositsiooni ette, jäädes täpselt Intsu kaamera ette. Selle peale võttis Ints noorel tegelasel natist kinni ning karjus: "Next time, Ill kill you!! Seriously!!"

Seega soovitus kõigile, kes üritusi pildistavad: ennem, kui liigute, vaadake ette ja taha, et ega te kellegi pildile ette ei hüppa... Vastasel korral võite aastateks fotojobu rolli sattuda! Olge tolerantsed, arvestage teistega ning võistluste lõpus saadetakse teile kaadreid, mis on teist tehtud, mitte millele olete kogemata jäänud!

Otepää MK ja juuniride MMi pildivalik:



(Suusahüpete pildistamine. Foto Liis Treimann/Postimees)


(Enne auhinna tseremooniat. Foto: Liis Treimann/Postimees)


(Fotol Liis Treimann/postimehest)


(Suusahüpped. Fotol Liis Treimann/postimehest)


(Rauno Volmar päevalehest ja mina Kaarel Nurmsalut pildistamas. Foto: Liis Treimann/postimees)


(Suusavahetusega sõidul kohta otsimas. Foto: Jüri Järv/Suusaliit)


(MM lõppenud, hea töö! Mina ja Rauno Volmar päevalehest. Foto: Liis Treimann/Postimees)

1 comment: