Monday, May 17, 2010

See, mis hoiab fotograafi elus on fotokaugele surm..

..eelmine nädal loopisin 4 tundi mutrivõtit vette....

Kõik algas sellest, et koolis kommertslavastuse ülesandeks oli tööriista pildistamine. Niisama kruvikeerajat ja kruvisid pildistada poleks viitsinud. Elu tuleb ikka endal huvitavaks (raskeks) teha. Seega otsustasin proovida high speed synci.

High speed sync on välgu režiim, mille puhul saab kasutada ülikiireid säriaegasid. Kui muidu on kaamera ja välgu kiireim sünkroonaeg 1/125sek või 1/250 sek (see on siis aeg, millal esimene katiku kardin on sensorilt liikumise lõpetanud, sensor on täies ulatuses vaba ning teine katiku kardin pole veel sensorit katma hakanud) siis high speed synci puhul saab kasutada ka 1/8000 sek'i. Kes minu jutust aru ei saa klõksake selgitavaks videoks siia.

Seega minu Pocket Wizard saatja (tt1) ja vastuvõtjad (tt5) suudavad sünkroniseerida välke (580ex 2 ja 550 ex) mis tahes säri ajaga. Kiiret säri aega aga oli vaja selleks, et "külmutada" mullikeste liikumine, ehk saada täiesti terav pilt. Ilma HSSita on see võimatu.

Kokkuvõttes oli idee visata mutrivõti koos poltidega vette ning pildistada õhumulle, mis võtme uppumisel tekivad. Selleks tellisin ehitusplasti poest endale õhukesest pleksiklaasist kindla suurusega akvaariumi ja lasin selle vett täis. Siis sättisin ühe välgu akvaariumi alla, teise peale ning lasin oma kaasfotopedest sõbral võtit vette loopima hakata. Ise proovisin tabada õiget hetke, mil võti oleks vees, ent mitte veel akvaariumi põhjas.

Ideaalseks kaadriks läks aega umbes 4 tundi. Oleks saanud ka kiiremini, ent 1/8000 sek säri juures ei saa kasutada väga kinniseid avasid, sest high speed sync neelab mitu astet välgu tugevust. Seega oli meie terav ala f7.1 juures umbes 3cm. Kõik visked, mille puhul mutrivõti lutsu läks ning teravuse alast välja ujus olid nurjunud ja udused. (PS! Sügavusteravuse arvutamiseks on ideaalne leht www.dofmaster.com)

Neid kaadreid, kus mutrivõti ja poldid olid laheda kompaga, teravas alas, õigel kõrgusel ning lahedate mullidega oli sajast kolm (PS! Nüüd te PEATE pildile klõpsima, et näha mis detailidest ma räägin):




Stseen ise (koos Siim "themutrivõtmeviskaja" Kumpasega) nägi välja selline:

(must kinnas Siimu käes oli selleks, et mullidele tekkisid muidu oranšid naha peegeldused, must homemade kinnas säästis meid sellest lollist peegeldusest.)

Meid jälginud mittefotograaf hakkas peale poolt tundi tegutsemist nurgas vaikselt naerma, no kaua võivad vennad nii totra tegevusega aega veeta. NELI TUNDI MUTRIVÕTME VETTE LOOPIMIST.....

4 comments:

  1. Lihtsalt super, müts maha. oleksin hea meelega need 4 tundi seal veetnud :). ja mis kooliga tegu on kui saladus pole ja erialaks siis ikka fotograafia või miskit spetsiifilisemat? (P.S Videod on alati abiks ;))

    ReplyDelete
  2. ja nüüd siis ka loomulikult õnnitlused spordifoto esikoha puhul :)

    ReplyDelete
  3. Kenad pildid aga vale mõõduga mutrivõti on ju! :)

    ReplyDelete
  4. Väga lahe ja hariv postitus.

    ReplyDelete