Wednesday, March 30, 2011

Fotograafile on vaja ainult ühte väravat!


Eilne Eesti - Serbia valikmäng oli alguses nii hea, kui ka halb. Hea oli pildistada, sest suure lumesajuga pildid eristuvad tavalistest vuti piltidest selgesti. Samas oli väga halb pildistada, sest kõik kohad olid lund täis ja nähtavus oli kehv.






"Pray for bad weather," on öelnud Joe McNally. Selles suhtes on tal õigus. Tavaline pilt seisvast mängijast ei müü. Pilt ebatavalises lumesajus seisvast mängijast müüb. Lihtne.





Kehv on lumesadu sellepärast, et kaamerad ja muidugi fotograafid ise on totaalselt lumised. Viewfinderisse maanduvad helbed sulavad ja teevad läbi okulaari nägemise keerukaks. Kui sa ei näe mida sa pildistad, siis on asi hapu. Siiski saab seda probleemi vältida kuiva niiskustimavat rätikut omades. Või KUIVA salvrätikut, millega okulaari vajadusel puhastada.

Teine ja veelgi suurem häda on teravustamisega. Kes luges mu postitust Holmenkolleni udust, teab, millest jutt. Ehk mida rohkem lund jääb fotograafi ja objekti vahele, seda kehvem. Nimelt ei saa kaamera aru, kas fokusseerida eesolevale lumele või... keskel olevale lumele või... kahe lumekardina taga mäslevatele palluritele. Seega pikad objektiivid ennast ära ei tasunud. Mida lähemalt sa pildistad, seda rohkem kardinaid jääb pallurite taha.







Kolmas point eilse mängu jooksul oli see, et Eesti mängudes, kus tullakse tagasi vähemalt punktiga, piisab fotograafile vaid ühest väravast. Seda muidugi eeldusel, et see olukord ka kenasti jäädvustatud saab.

Sel hetkel kui Kostja palli taha asus, löögi tegi ning tabamusel rõõmust keksides nurgalipu juurde tormas klõbises mu kaamera katik halastamatult. Kõik eelnevad pildid olid ajalugu. 10sekundi jooksul tehtud kaadritest oleks võinud lehte panna ükskõik millise. Tänud fotojumalale!!













Kuna värav löödi mängu lõpus, ehk mõned minutid enne lehe trükki saatmist, asusin peale olukorra lõppu ultramegasuperhüperhelikiirusel pilte toimetusse saatma. 3minutit peale värava löömist olid pildid toimetuses, 10 minuti pärast juba lehte paigutatud ning 15minuti pärast juba trükikojas. Kokkuvõttes oli 3minutiline tööpäev- hakka fotograafiks;)


8 comments:

  1. Ilusad pildid, nagu alati! Aga kas sa nõustud, et tänase Postimehe esiküljel olev Raigo Pajula pilt on küll üks aasta spordifoto kandidaate? Või ma lihtsalt täieliku amatöörina saan asjadest valesti aru :D?

    ReplyDelete
  2. Too Pajula pilt on väga asjalik küll! aga kui asi peab trükis olema, siis ta peab trükis olema. Eks sellega on ikka nii, et kellel joppab rohkem ja kellel veel rohkem

    ReplyDelete
  3. Pajula pilt on küll vahva, ent see on serblaste poolt löödud värav.. Sellega pole midagi peale hakata..
    Lisaks ei ole pildis seda "särakat" või fookust, mis võiks sellele konkurssidel edu tuua.
    Pajulal on terve aasta aega, et veel parem pilt teha. Olen kindel, et ta seda ka teeb..

    ReplyDelete
  4. Kui Sa pead 10min-ga pildi saatma, siis kas ajakirjanik peab loo kirjutama ja saatma sama ruttu?

    ReplyDelete
  5. Ajakirjanik saab lugu kirjutama hakata mängu algusest.. Lõikude kaupa. Ala, et SERBIA VÄRAV: mäng algas rahulikult blablabla kuid 43minutil lõid Serblased 1:0. EESTI SURVE: teisel poolajal surus eesti blablabla.. Ja siis on viimase lõigu kirjutamiseks natsa aega. A) Eesti rabeles, ent kaotas. b) ...Kontstantin Vassiliev paugutas viigi
    c) Eesti tegi imet..

    Lisaks selliste mängude puhul on kohapeal 2 ajakirjanikku, kes stabiilselt kirjutavad ja maile toimetusele saadavad ning üks ajakirjanik toimetuses, kes tekstid kokku paneb ning aitab küljendada.

    Tavaliselt, kui kiire on siis väga palju ei kirjutatagi. Pannakse suur pilt ja vähe teksti.

    Viimaseks. Pilt peab olema külje peal varem valmis, sest pildi, kui pilt on olemas saab alles teksti kopi-peistima hakata.

    Töö on muidugi kiire ja närviline, kui ajakirjanikud ja fotograafid on sellise tormlemisega harjunud ning seni pole leht tühjaks jäänud...

    ReplyDelete
  6. see tähendab.. "Viimaseks. Pilt peab olema külje peal varem valmis, sest TEKSTI, kui pilt on olemas saab alles siis kopi-peistima hakata."

    ReplyDelete
  7. Tänud! Minule huvitav lugemine.

    ReplyDelete
  8. http://nagi.ee/photos/photo_sizes.php?id=18004605&size=o - pilt r.raadiku sulest

    ReplyDelete