Thursday, July 8, 2010

Piiiiiiiiiiiiiiiiiiikkkkk säri..

Kui spordi pildistamise üks esimesi reegleid on kiire säriaja kasutamine, siis reeglite rikkumine annab ju alati teistsuguse tulemuse.

Kuidas näidata spordi dünaamikat? Kuidas näidata kiirust? Kuidas pildistada sada kaadrit niimoodi, et ainult üks pilt välja tuleb?

Vastus: mängi säriajaga!

Üldine reegel on ka see, et kui soovid saada teravat pilti, peaksid kasutama objektiivi millimeetritega võrdelist minimaalset säriaega. Ehk 400mm objektiivi puhul on pikim säri, mida on soovitav kasutada 1/400sek, 50mm puhul siis 1/50sek. Aga kui kasutada veel aeglasemat säri, hakkab juhtuma huvitavaid asju.

Särituse ajal kaamera liigutamine, nii et objekti kaugus objektiivist on kogu säri jooksul konstantne (pannimine PS! Kui ma panin internetti otsingusse "jmfoto panning", tuli vastuseks selline link, kus seletati pannimist ja juhuslikult oli selles slideshows ka minu kaadrit kasutatud. Tasub klikkida!), siis on ideaalne tulemus selline:

(Pildil Tanel Leok. Pildistasin umbes 200 kaadrit viie ringi jooksul, enne kui õnnestus Leok täiesti teravaks saada, ent taust mõnusalt kirevaks. Säri 1/50 f11. Mida aeglasem säri, seda perfektsemalt tuleb sportlast kaasa vedada.)



On ka võimalus pika säri ajal sisse zoomida, siis oleks tulemus ideaalse zoomi ja mitte suurema väristamise puhul selline:

Add Image
Kolmandaks saab objektiivi ka keerata:


Ühesõnaga reeglid on selleks, et neid rikkuda. Kui proovida igasugu värdjalikke asju, võib saada väga huvitavaid kaadreid!!


..nüüd aga maasikapeenarde vahele ja siis ujuma ja õhtul kalale.. Viljandi on puhkuse ajal ikka üks tore koht!

2 comments:

  1. Olen Sinu varasemate postituste järgi juba selliseid võtteid proovinud. Isegi seebikarbiga annab midagi korraldada :D http://www.facebook.com/#!/photo.php?pid=4387520&id=743028414

    ReplyDelete