Tuesday, January 20, 2009

Panoraami ABC


Arhitektuuri kursus sügissemestril tegi mind jälle targemaks. JEEEE!!
Pidime pildistama Tigu torni Tartu kesklinnas. Panoraamkaader Emajõe kaldalt tundus lahedaim variant. 

Käisin mitmeid kordi pildistamas, ent iga kord oli midagi nipetnäpet valesti. Et teistel seda nipätnäpetvalesti asja ei juhtuks, siis põhilised probleemid panoraamide/arhitektuuri pildistamisel..

1. Päevasel ajal tuleb pildistada osaliselt päripäikest! Seda selleks, et taevas oleks sinine ja objekt ühtlaselt säritatud. Vastasel juhul on maja ilus ja tore aga taevas "põleb üle", ehk läheb valgeks. Või on taevas ilus ja tore aga maja on must nagu tõkat.

Pimedal ajal pildistades on kõikse parem pildistada vastu päikese loojumissuunda. See tagab värvilise koloriidi taevas, objekti taustal. Pildistamise ajastus on väga tähtis- pool kuni poolteist tundi peale päikese loojumist pildistamine tagab parima tulemuse. Hiljem läheb taevas liiga tumedaks ning värv ja selle kvaliteet lähevad nö räpaseks.

2. Kasutada tuleks fikseeritud fookuskaugusega objektiivi. Miks? Sest zoom objektiivid on suuremad, ehk nendes on rohkem klaasi, ehk nende sees tekib rohkem ebavajalikke, kvaliteeti rikkuvaid peegeldusi. 

3. Panoraami tuleks pildistada vertikaalset kaadrit kasutades, sest vastasel juhul võib mitmest pildist kokku pandud panoraam liiga laiaks minna. Kolm horisontaalset pilti on juba väga lai. Kolm vertikaalset kaadrit on OK. Kuus vertikaalset kaadrit hakkab vaikselt laiaks kiskuma.

4. Kindlasti tuleks pildistada kasutades statiivi. Fikseeritud liikumisega pildistamisel ei teki lõtkusid sisse. (esimene kaader on loodis ja viimane on veidi kaldus.. ja juba ongi jama käes- pilte ei saa pärast korralikult kokku "kleepida.") Lisaks on statiiviga pildistades võimalik kasutada pikemaid säri aegu, seega ka kinnisemaid avasid, mis annab suuri plaane pildistades suurema teravussügavuse.

5. ABC esimene asi oleks tegelikult iga pildi puhul samade parameetritega pildistamine (sama säri, ava, iso, teravus, fookuskaugus, white balance jne). Kui mingi pilt seeriast on natukene heledam/udusem/sinisem/väikesem kui eelmised on jälle jama käes- pilte ei saa üldse kokku kleepida...

6. Enne kui panoraami pildistama lähete õppige esimesed viis punkti pähe!!!! Kui pähe õppida ei viitsi, siis teetegi sellise panoraami...

PS!! Vajutage pildile, et seda suuremalt näha!!

(Taevas on pildil liiga tume- detail ja värv põhimõtteliselt puuduvad. Taeva toon on liiga ühtlane/igav. Pildistatud on zoom objektiiviga- suuremate valgusallikate ümber on vastikud "halo" ringikesed, ehk siis objektiivi sisepeegeldused. Kui need kaks asja on juba valesti on pilt täiesti metsas!!)

..peale punktide õppimist teete aga hoopis selliseid panoraame....



Ning, kui sellised panoraamid on käpas võib juba selliseid teha..




Kogu moos.

2 comments:

  1. nüüd ma võtan ühe pildi klassikalisest tigu torni vaatest ja panen selle enda desktopi taustaks. niimoodi pisike umbes samades mõõtmetes pilt ja must ümbrus. kusjuures. tõenäoline on, et desktopi taustaks tuleb esimene ("ebaõnnestunud") panoraam.

    ReplyDelete
  2. Millega panoraame kokku kleebid? Photoshopis või on selleks mingi arukam soft olemas? Canoni enda PhotoStitch?

    Ette tänades,
    MV

    ReplyDelete