Monday, November 15, 2010

Meedialaager Paides

Eelmine nädal kutsuti mind Meediaklubi poolt Paidesse meedia laagrisse. Eesmärk oli kokku panna foto/küljenduse grupp ning neile nädalavahetuse jooksul midagigi selgeks õpetada. Reedel alanud laagri lõpuks pidi valmima täisväärtuslik ajaleht.

Kokku tuli Paidesse 120 inimest, kellest paarkümmend suunati foto/küljenduse gruppi. Enne esimesi loenguid oli "junn kergelt jahe," kakskümmend gümnasisti ja kolm päeva...




...õnneks on mul ju blogi. See paari aastane investeering kulus sel hetkel vägagi marjaks ära. Rääkisin natsa endast ja hakkasin blogi põhjal erinevate tõdedega pihta. Laias laastus selgitasin, et kõik on võimalik kui väga tahta. Ja muidu ei ole mõtet fotograaf üldse olla, kui seda samust tahtejõudu pole. Lisaks motiveerimisele selgitasin erinavate piltide näitel tehnilisi tõdesid ja seda, et sellili poris pildistamine on täiesti tavaline nähtus. Peaasi, et kaadri kätte saab.






Ülimalt südantsoojendav oli see, et inimesed kuulasid kõrvak kikkis. Keegi ei jutustanud, esitati küsimusi ning mitmetunnise loengu järel tulid mõned tegelased veel lisa küsima. Ja need tegelased täitsid Paides valminud ajalehe "Paide Way" väga korralike piltidega.


(Seks müüb. Ja natukene Õhtulehe käekirja ei tee paha. Hea tabamus igatahes!)


(Lugu sellest, kus meedia hariduseta Peeter Oja inimesi sitajunnideks nimetab, oli hea. Seega pidime loole ka hea visuaali välja mõtlema. Geniaalseid inimesi jagus. Hea karikatuur Marianne, super!)

(Ülikõva, et inimesed viitsivad. Janelle rabeles tükki tund, et see 30sekise säriga pilt normaalselt välja tuleks. Pilt on väga huvitav ja looga kontekstis.. Hea töö!!)


(Mitmel tasandil mõtlemine on fotograafia üks põhi talasid. Nice, Janelle;)


(Kagge külg on kinldasti lehe parim. Esialgu oli see lugu poole lühem. Kuna aga pilt oli nii hea, peksti ajakirjanik öösel üles ja toksiti tähemärke juurde, et lugu ja pilt ikka üle külje läheks..
Tubli Markus!)

Hommikutundideni küljendatud leht polnud küll perfektne, ent tänu fototoimetuse juhataja olelusvõitlusele (mulle) pandi lehte parimad pildid ja suurelt. Ei taha küll väga ennustamisega tegeleda, kuid 20pealisest kambast paar tegelast võiksid kaartide õige mängimise puhul Eesti meedia fotomaastikul midagi korda saata küll. Eks aeg näitab...

Kellel aeg ei näita võib vaadata ka laagris toimunust Jaani poolt kokku pandud videot:

8 comments:

  1. Sel aastal oli laager üle mõistuse lahe. Ma olen kindel, et just fotogruppi sattumise tõttu. Loengud olid ülipõnevad! Igatahes, suured tänud!

    Marianne.

    ReplyDelete
  2. Vahva kuulda. Kui parasjagu aega on siis saame sama asja kevadel korrata.. Joss

    ReplyDelete
  3. Ohoo, see oleks eriti võimas. :)

    ReplyDelete
  4. Näed vähemalt vahelduse mõttes oled sa ise ka pildi peal!

    ReplyDelete
  5. Kingsepal pole kingi ja fotograafil pole passiski pilti:D

    ReplyDelete
  6. Ongi, teed tööd, näed vaeva, õpetad hunniku fotograafe välja, siis saad vähemalt lõpuks passipildigi.
    Kevadel on ägedam, siis saab ikka kogu aja kino teha, ei pea ootama, millal mingi ajakirjanik loo valmis kirjutab, püstolreporterid tööle ja küte!

    ReplyDelete
  7. Nojah tegelikult see mitmetasandiline pilt tuli nii hea seepärast et aitasin Janellel veidi seda kuvaripilti loogilise mõtlemise abil suuremaks saada, aga jah NICE Janelle:D

    ReplyDelete
  8. Ülimalt lahe värk oli. Sinu(Joosepi) juttu olekski võinud kuulama jäädagi:) Väga viis oli:)
    Markus

    ReplyDelete