Wednesday, February 29, 2012

Austraaliast üldiselt 1

Kuna fototööd koguneb aeg ajalt, siis kirjeldan tühjematel aegadel veidi Austraaliat üldisemalt. Viimasel ajal on olnud rohkem vaba aega ning selle sisustamiseks ostsin endale surfilaua. Kui fototööd ei ole ja ehitus (mida arvete maksmiseks ikka mõnikord tegema pean) seisab, käin laintes hullamas.


(Minu uus iseenda poolt renoveeritud sõber)


Võtakski pikema teemana peatükkide kaupa Austraalia elu ette. Tegu on järjejutuga. Esimene osa:


TRANSPORT

Autoga linna südamesse sõitmiseks peab ületama tolli, kus kasseeriakse mõnnalt kuskil 5 daala. Enamustel autodel on mingid jublakad, mis iseenesest raha tollis maksavad. Seega peatumist otseselt maksmiseks ei ole.

Kuna kesklinnas parkida on kallis ja kohti ei ole, lähenetakse keskusele (kutsutakse CBD ehk Central Business District) metrooga. Sydneys on väga hästi toimiv metroo võrgustik. Minusugune oigen (tainas ehk taigen, oinas ehk oigen) sai paari nädalaga pihta kogu skeemile. Rongid on peamiselt kolmekordsed ja liiguvad tihti. Pilet maksab erinavete tsoonide vahel liigeldes vastavalt umbes 5-8 doltsi edasi tagasi.



Bussid liiguvad ka aga neid kasutatakse siis, kui rong ei lävi. Kesklinnas on ka huvitav asjandus nagu monorail rong, mis kujutab endast toru peal sõitvat trammi, mis hõljub kesklinnas inimeste peadekohal. Pole sõitnud, rohkem ei tea.


(Kodu ukse eest sõidab selline jurakas läbi)

Taksod on sama odavad kui eestis ning jõeäärsetesse paikadesse (peamisel Manly, mis on kuulus surfikoht) pääseb ferry/laevaga. Kõigele on üldiselt mõeldud ning süsteem on loogiline ja kiire. Soovitaks Tallinnalegi metrood kaevama hakata (kaua sa viitsid Viimsist kesklinna 40minti jukerdada)


(Will you Ferry me?)

Backpackeri nipp! Kiirematel hommikutel ei viitsi mõnikord piletit osta ning surun end metroo väravatest läbi. Teine võimalus on läbida väravad vahetult kellegi taga (Sydney on gay pealinn, seega liiga lähedale ei soovitaks minna). Kontrolle pole poole aasta jooksul näinud, seega aeg-ajalt võib riskida (trahv 200$).

POED

Poodisisi on oksendamiseni. Inimestel on raha igasugu lollusid osta, seega toimivad siin igasugu imelikud väikepoed. Buduaarikesi ja kohvikuid on kõik kohad täis. Suuremad ketid on Coles ja Woolworth (säästukas), 7-eleven (R-Kiosk), Dick Smith (Click, Euronics), K-mart (maksimarket). Süüa saab miljardist erinevast restoranist ning rämpstoitu on ka lõpmatuseni: McDonalds, Hungry Jacks (Burger King), KFC, Dominoes (pitsa) jne. Mõnusad asjad on vuntsidega mehikeste kebabid ja tšainiinlaste nuudli ja sušhi kohad, mis on alati ööläbi lahti. Põhilised kliendid haaravad toidu peale pidutsemist kodupoole kõmpides.






Backpackeri nõks! Peale kella viit müüakse metroo söögikohtades staff poole hinnaga ära, seega saab karbtäie sushit/nuudleid umbes 4doltsiga kätte.

SPORT

Austraalia on spordihull. Kõige tähtsam on neil rugby ja kricket. Randades ja parkides on sellidel alati rugby pallid kaasas. Loobivad neid eurooplasele suht arusaamatu loogika järgi. Lisaks mängitakse aina enam ja enam jalgpalli ning kossu. Austraalia suuruse tõttu on siin tegelikult kõik spordialad esindatud. Isegi jäähoki ja murdmaa suusatamine. Naiste levinuim sport on netball, mis on korvpall ilma põrgatamiseta ja ilma korvilauata. Vabaaja põhiline teema on surf, kus iga paari kuu tagant mõni sell härra hai poolt ära nahistatakse. Loomulik kadu.



Vabaaja sportimisvõimalusi on piisavalt. Kesklinnaski on parke ja riiklike tasuta spordiväljakuid. Ise olen käinud parkides jooksmas ja vabaõhu jõusaalides harjutusi tegemas. Seda kõike muidugi peale pooltteist tundi korvpalli mängimist. Kossuplats on alati tegelasi täis ning platsi ääres kaua tolknema ei pea. Tase on ütlemata stabiilne (välja arvatud üks kord, kui pidin katma neegrit, kes soojendusel 360kraadise dongi virutas ning mängus sai pm tema munanditega piki pead, kui too üle minu palli pealt surus, peale mängu tegi sell 15minutit kätekõverdusi… Järjest!)


(Tiger Woodsilt õpitu sai kohe Moore Parkis järele testitud. Eesti 1996 aasta golfi meistreid pole siin näha olnud.... Tavalisi habemikke ikka leidub.. )


(Teisi Eesti meistreid korvpallis pole Sydney väljakutel kohanud:D)

Backpackeri nõks! Jalgpalli või kossu mängivasse seltskonda saab alati sujuvalt sisse. Kes tennist või muud sporti, mille eest maksma peab (tennis 20$ tund AUS Openi väljakutega sarnasel kattel) tahab teha, võib alati ennast studentiks või backpackeriks nimetada. -20% automaatselt. Kes pole rikas peab olema kaval.

Lõpetuseks. Tüdruku vanemad saatsid talle 4kg Eesti komme. Eks ta annab neid jaopärast mulle ka, ent siit kerge vihje enda vanematele...



4 comments: