Friday, March 12, 2010

Kas see on fotomontaaž??

Pool aastat tagasi ärkas ellu TÜ Rocki pallur Timo Eichfuss. Tagasihoidliku ilmega sell näitas lõvi südant ja rästiku teravust. Sära paistis ka ÕLi ajakirjanike silma. Temaga taheti lugu teha ning mina pidin siis pildistama. Lugu ilmus alles mõned päevad tagasi, kuid pildid olid grillinud juba mitmeid kuid.

Mitmed inimesed küsisid mult, kuidas see pilt sündis. Räägime siis lähemalt...

Lugu algab aastast 2000, kui minagi Eesti kossu meistrikatel kulda ja karda kogusin. Peamiseks vastaseks Torma Lurich, kui ma õigesti mäletan. Nende vastu võitsime järjestikku kaks meistritiitlit.

Tormas mängis ka sellal 12aastane Timo Eichfuss, kes tollal oli minuga sama mõõtu. Arvake ära, kes pidi tänast dongilõvi peale võtma?? Õige vastus: tänane pildilõvi..

Müramist oli palju ning me mäletame üksteist sest ajast täitsa hästi. See tutvus, muide, ei tule pildistamisel üldse kahjuks...

Päev enne pildistamist läksin TÜ spordihalli ning küsisin luba varukorvide uurimiseks ja pildistamiskoha sättimiseks. TÜ juhtkond tuli mulle kenasti vastu ja lubas pm kõike teha. Pilt oli silmees olemas, puudu vaid teostus.

Järgmine päev läksin tunnikene enne pildistamist kohale ning sättisin kõik paika. Suure kossukorvi lasime kaks meetrit madalamale, korvi alla panime matid ning mattide äärde tõukepuki.

Timole ülesannet seletades ta vaid muigas ja nõustus kõike tegema. Ehk siis pall käes 1,5m kõrguselt täie laksu, kõrge kaare ja akrobaatilise sirutusega vastu matti hüppama. Pildistamine võttis umbes tunnikese, enne kui õige kaadri saime. Timo jäi terveks!!

Tehniliselt suhteliselt keeruline ülesanne oli tavalises spordihallis stuudiomaiguga pilt teha. Selleks pidime tapma ära olemasoleva valguse ning kasutama ainult kaht välku. Välkudele oli otsa pandud valgusvihku kitsendavad kärjed. Seda selleks, et valgus tausta ei valgustaks. Idee oli ju Timo, korv ja pimedus, mitte Timo, korv ja rõve triibuline puidust sein. Üks välk Timo eest, teine tagant. Pool tunnikest kärgede, kompa ja välgu tugevuse timmimist ja oligi olemas.


Ja muide, tegu ei ole fotomontaažiga!!

2 comments:

  1. Endast kõige paremal arvamusel olev pressifotograaf eestis. Tööd mida pärast õpetajale esitada ei saagi üle jala teha.

    ReplyDelete
  2. Ma kusjuures täitsa plaanisin isegi küsida, et kuidas see pilt sündis. Kiidan väga ideed ja teostust! :)

    ReplyDelete