Tuesday, September 7, 2010

..ja ta väänles mu sõrmede vahel...


Paljud head fotograafid ei pea blogisid. See nädal sain ma aru miks. Kui töid ja ideid on palju palju, siis lihtsalt ei jõua blogindusega tegeleda. Lihtne! (Seega palun veidi vabandust)

Eelmine nädal oli täielik rabelemine, mis lõppes sportlikult. Kõigepealt vinge vutt Itaaliaga, siis võrratu võrkpall Hollandiga, kole korvpall Rakveres ja tore Triin Aljand vees. Aga mitte spordist ei tahaks rääkida.

Mõned päevad olen saanud kasutada Canoni spets objektiivi.
Nimelt on tegu Tilt-Shift 24mm (täpsemalt siis Canon TS-E 24mm F3.5 L II ) jubinaga. Tilt-shift objektiivi idee on sellest, et objektiivi on võimalik väänata, mille tagajärjel hakkab juhtuma huvitavaid asju. Proovin teile veidi ideed selgitada..







(Katsetage teravuse värki ühe avatud silmaga. Teine pange kinni.)

..Ühesõnaga, loete mu blogi oma läpakast. Nii, läpaka ekraan on sirgelt püsti, seega on teie silmade teravustasapinnaga paralleelne, ehk mu blogi on teie silmale täies ulatuses terav. See mis jääb läpakast taha poole on udune ja fookusest väljas.

Nii.. Väänake nüüd oma läpaka ekraan umbes 45kraadi kaugemale edasi. Enam ei ole kogu ekraan teile terav, sest kogu ekraan ei ole silma teravustasapinnaga paralleelne. Terav on ainult teatud vahemik, millele silm fokuseerib. Mida edasi te läpaka ekraani kallutate, seda väikesem ala on teie silmale terav. Esialgu on terav terve blogi, siis ainult see lõik ja lõpuks ainult see rida.

Lisaks saate te ka läpakat vasakule, paremale keerata. Kui ekraani kallutamisel oli teravustasapind horisontaalne, siis läpaka keeramisel on terav ala vertikaalne... Loogiline, eks!?

(Viimaks on võimalus teha ka mõlemat kallutust korraga ja siis läheb asi veel põnevamaks.)

Tilt-Shift objektiiviga saab samamoodi teravustasapindasid muuta nagu läpaka ekraani puhul ketsetasite. Seega on võimalik traditsioonilise ("otsese läpaka ekraani näite") horisontaalse teravustasapinna muutmine mistahes asendis tasapinnaks.

Keeruline jutt aga mõned selgitavad näited (läpaka keeramise näitel) nädalavahetusest:

(Siin on siis teravustasapind vertikaalne.)

(Siin ka)

Järgnevatel on natukene üht (horisontaalset) ja natukene teist (vertikaalset) shifti:

(Pildil Triin Aljand)

(Eesti - Holland)



Viimaste näidete pildistamise puhul nägi see objektiiv kaamera otsas välja umbes selline:




Kokkuvõttes on tilt-shift objektiivid väga pullid asjad. Esialgu on nende töö põhimõtet raske mõista, kuid ajapikku sellega harjub. Ning kui asi päris käpas on saab nendega väga vingeid kaadreid.

Huvilistele väike selgitav video siin.


Update eilsest Eesti- Usbekistani mängust:


2 comments:

  1. Tegelikult on su näitepiltidel tegu hoopis swingi, mitte tildi või šiftiga.

    ReplyDelete
  2. "...View camera users usually distinguish between rotating the lens about a horizontal axis (tilt), and rotation about a vertical axis (swing); small- and medium-format camera users often refer to either rotation as "tilt"...."

    ..Seega, mina kui 35mm dSLRi kasutaja, kasutan mõlemal oma sõnavaras mõlema liigutuse puhul "tilti."

    Kui ma sinariga pildistasin, siis "swingisin"

    ReplyDelete